Kost och sköldkörtelhälsa

Kost och sköldkörtelhälsa

Sköldkörtel

Sköldkörteln är en körtel som finns i halsen och spelar en mycket viktig roll i kroppens ämnesomsättning. Den producerar två viktiga hormoner, trijodtyronin (T3) och tyroxin (T4), som hjälper till att reglera hur kroppen använder energi och påverkar många av kroppens funktioner. Sköldkörtelhormonerna är nödvändiga för att upprätthålla kroppens homeostas, inklusive reglering av kroppstemperatur, hjärtslag, ämnesomsättning, och mycket mer. Om sköldkörteln inte fungerar ordentligt, kan det leda till olika hälsoproblem, inklusive hypotyreos (underaktiv sköldkörtel) och hypertyreos (överaktiv sköldkörtel).

Kost

 • Ashwagandha: Har antiinflammatoriska egenskaper, där vissa sköldkörtelsjukdomar har en koppling till inflammation. Ashwagandha kan eventuellt hjälpa till att reducera inflammation och därmed minska sköldkörtelns påverkan. Kan även hjälpa kroppen att anpassa sig till stress. Kronisk stress kan påverka sköldkörtelhälsan negativt, så att minska stressnivåer kan vara fördelaktigt för personer med sköldkörtelproblem.
 • Lucuma: Lucuma är en frukt från Sydamerika som är rik på antioxidanter, fibrer och vitaminer, inklusive vitamin A och C. Även om det inte är direkt kopplat till sköldkörtelhälsa, kan dess näringsrika egenskaper vara bra för övergripande hälsa och immunsystemstöd.
 • Maca: Maca är en rotväxt som ofta används som ett näringskomplement. Den har ansetts ha adaptogena egenskaper som kan hjälpa kroppen att hantera stress. Stresshantering är viktig för att stödja sköldkörtelhälsa.
 • Kanel: Kanel är en krydda som inte är direkt kopplad till sköldkörtelhälsa, men den har visat sig ha potentiella fördelar för blodsockerkontroll och kan hjälpa till att förhindra blodsockersvängningar, vilket är viktigt för personer med sköldkörtelproblem.
 • Jod: Jod är en viktig mineral som sköldkörteln behöver för att producera sina hormoner. T.ex. finns det i fisk, skaldjur och alger. Men kom ihåg att det ska vara en kontrollerat jodintag, eftersom för mycket jod kan vara skadligt. 
 • Selen: Selen är en antioxidant, som hjälper att skydda sköldkörteln. T.ex. finns det i nötter, frön och baljväxter. 
 • B-vitaminer: B- vitaminer, särskilt B12 och B6 är viktiga för sköldkörtelns hälsa. T.ex. finns det i Fisk, kött, ägg och gröna bladgrönsaker. 
 • Fiberrik kost: Fiberrikkost hjälper dig att hantera vikten och reglera blodsockernivåer, viktigt vid sköldkörtel problem.
 • Balanserad kost: Ha en balanserad kost med bra mix av proteiner, kolhydrater och hälsosamma fetter för att stödja kroppen ämnesomsättning. Undvik därför över konsumtion av sojaprodukter och koffeinrika drycker, eftersom vissa människor reagerar negativt på detta. 
 • Gluten och laktosintolerans. Vissa personer med sköldkörtelproblem kan vara känsliga mot just gluten eller laktos. Så försök undvika dem i din kost om du är känslig mot det. 

Läs mer om hur Maria läkte sin sköldkörtel här!

Läs mer om Sköldkörteln, Superfood och hur kosten kan påverka här! 

Läs om myter och sanningar om Hormonell balans här!

Hormone Harmony

Hormone Harmony är en specialblandning på ekologisk superfood som bidrar till normala hormonnivåer, lugn och fokus. Denna mix stöttar även sköldkörtelns normala funktion och innehåller ashwagandha, lucuma, maca, kanel och gojibär - helt naturligt & veganskt kost i pulverform.

Hormone Harmony kan intas regelbundet eller i perioder då du vill skapa balans. (Användning: 1 - 2 tsk/dag)

Källor:
https://www.1177.se/Uppsala-lan/sjukdomar--besvar/hormoner/skoldkorteln/

 

 

Terug naar blog
 • Detox Bowl

  De remedie voor uw welzijn

  Het detox-regime van 72 uur is bedoeld om uw lichaam de kans te geven te herstellen door licht verteerbaar en reinigend voedsel te eten. De recepten bestaan uit groene dranken, smoothies, salades en onze superfood mixen
  Detox Luxe,Bes MooiEnBuik boost.

  Lees meer over de remedie 
 • Hälsokuren

  De remedie voor een sterker zelf

  Het 5-daagse Feel-Good Dieet is ontworpen om uw lichaam de kans te geven te herstellen door licht verteerbare en reinigende voedingsmiddelen te eten. De recepten bestaan uit clean en voedzaam eten in de vorm van groene drankjes, smoothies, salades en onze superfood mixen
  Gezondheid toevluchtsoord, Bes MooiEnEiwit Kracht.

  Lees meer over de remedie 

Bestseller