Antiinflammatorisk kost

Antiinflammatorisk kost

Vad är antiinflammatorisk kost?

Det är en typ av kost som syftar till att minska inflammation i kroppen,  särskilt kronisk inflammation.

Inflammation är en naturlig respons från kroppen när den försvarar sig mot skador, infektioner eller andra hot. Det är en viktig del av vår försvarsmekanism. Men kronisk inflammation, som varar under lång tid utan något tydligt hot, kan vara skadlig och kopplas till en rad hälsoproblem.

Här är några grundläggande principer för en antiinflammatorisk kost:

 1. Frukt och grönsaker: Ät en mångfald av frukt och grönsaker eftersom de är rika på antioxidanter och andra näringsämnen som kan minska inflammation. Mörka bladgrönsaker, bär, och färgglada grönsaker som tomat, morot och broccoli är bra alternativ. Gör smoothies med några utav våra superfoodmixer för en bra start på dagen.

 2. Fisk: Inkludera fet fisk som lax, makrill och sardiner i din kost. Dessa är rika på omega-3-fettsyror, som har antiinflammatoriska egenskaper.

 3. Nyttiga fetter: Använd rätt typ av fett, såsom olivolja, avokado och nötter, istället för mättade och transfetter som finns i processad mat och snabbmat.

 4. Fullkorn: Välj hela korn som quinoa, brunt ris och havre istället för raffinerade kolhydrater som vitt bröd och vitt ris.

 5. Låg eller ingen socker: Undvik överdrivet intag av socker och söta drycker, eftersom socker kan öka inflammation i kroppen.

 6. Kryddor och örter: Använd kryddor och örter som har antiinflammatoriska egenskaper, som ingefära, gurkmeja och vitlök. Tips på recept är vår Mellow Yellow med gurkmeja, ingefära och Berry Beautiful.

 7. Minska rött kött och bearbetade livsmedel: Minska intaget av rött kött och bearbetade livsmedel som korv och bacon, eftersom de kan öka inflammation.

 8. Antioxidantrika drycker: Grönt te och matcha-te är rika på antioxidanter och har visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper. Vår superfoodmix Berry Beautiful är full med antioxidanter, som kan hjälpa dig att bibehålla immunförsvarets normala funktion.

Vad du inte ska äta för att minska risken för kronisk inflammation i din kropp:

 • Kolhydrater som t.ex. bröd, vit pasta, kakor och kex.
 • Transfetter, en typ av omättade fettsyror
 • Mjölkprodukter
 • Kaffe och te (inte grönt te)
 • Socker
 • Läsk
 • Alkohol

Det är viktigt att komma ihåg att en antiinflammatorisk kost är en del av en hälsosam livsstil som också inkluderar regelbunden motion, tillräcklig sömn och stresshantering. Om du har specifika hälsoproblem eller medicinska behov bör du konsultera en läkare.

Källor: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/foods-that-fight-inflammation

 

Takaisin blogiin
 • Detox Bowl

  Lääke hyvinvointiisi

  72 tunnin detox-ohjelman tarkoituksena on antaa kehollesi mahdollisuus palautua syömällä helposti sulavaa ja puhdistavaa ruokaa. Reseptit koostuvat vihreistä juomista, smoothieista, salaateista ja superfood-sekoituksistamme
  Detox Deluxe,Berry KaunisjaBelly Boost.

  Lue lisää hoidosta 
 • Hälsokuren

  Lääke vahvemmalle itselle

  5 päivän hyvänolon ruokavalio on suunniteltu antamaan kehollesi mahdollisuus palautua syömällä helposti sulavia ja puhdistavia ruokia. Reseptit sisältävät puhdasta ja ravitsevaa ruokaa vihreiden juomien, smoothien, salaattien ja superfood-sekoitteemme muodossa
  Health Haven, Berry KaunisjaProteiinivoimaa.

  Lue lisää hoidosta 

Paras myyjä