Varför det är viktigt att komplettera sin kost med protein?

Varför det är viktigt att komplettera sin kost med protein?

Protein är en av de tre makronäringsämnena som kroppen behöver för att fungera optimalt, de andra två är kolhydrater och fett. Protein är viktigt för att kroppen ska kunna bygga och reparera vävnader, inklusive muskler, ben, hud, hår och naglar.

Här är några anledningar till varför det är viktigt att komplettera sin kost med protein:

 • Muskeluppbyggnad och återhämtning: Proteiner är avgörande för att bygga och reparera muskler, vilket är särskilt viktigt för personer som tränar eller är fysiskt aktiva.
 • Mättande effekt: Protein tar längre tid att smälta än kolhydrater och fett, vilket kan hjälpa till att hålla dig mätt längre och minska risken för överätning.
 • Stabilisera blodsockernivåerna: Proteiner kan hjälpa till att hålla blodsockernivåerna stabila genom att sakta ner absorptionen av socker från kolhydrater.
 • Stödja immunsystemet: Proteiner är viktiga för att bilda antikroppar och enzymer som stödjer immunsystemet.
 • Underhåll av benvävnad: Proteiner är en viktig komponent i benmassan och kan hjälpa till att förebygga benskörhet.

Vilka superfood innehåller protein och är bra?

Det finns många naturliga livsmedel som innehåller höga halter av protein och som också innehåller andra viktiga näringsämnen. Några av de mest populära "superfoods" som innehåller protein inkluderar:

 • Quinoa: Quinoa är en frö som är rik på protein, med ca 8 gram protein per 1 kopp tillagad quinoa. Den innehåller också fiber, magnesium och folat.
 • Chiafrön: Chiafrön innehåller ca 4 gram protein per 2 matskedar och är också en bra källa till omega-3-fettsyror, fiber, kalcium och järn.
 • Linser: Linser är en billig och enkel källa till protein, med ca 18 gram protein per 1 kopp kokta linser. De innehåller också fiber, järn och folat.
 • Nötter och frön: Nötter och frön, som mandlar, pistaschnötter, pumpafrön och solrosfrön, innehåller protein och hälsosamma fetter. Ett uns mandlar ger ca 6 gram protein.

Det är viktigt att ha en balanserad kost med en variation av olika livsmedel för att säkerställa att du får tillräckligt med protein och andra näringsämnen.

Varför ska man använda proteinpulver som innehåller ekologisk ärtprotein och hampaprotein?

Ekologiskt ärtprotein och hampaprotein är båda vegetabiliska proteinkällor som kan användas som alternativ till animaliska proteinkällor:
 • Vegetabiliskt protein: För personer som följer en vegetarisk eller vegansk kost, eller som vill minska sitt intag av animaliskt protein av olika anledningar, kan ekologiskt ärtprotein och hampaprotein vara bra alternativ till animaliska proteinkällor.
 • Lätt att ta: Proteinpulver kan vara en bekväm och lättillgänglig källa till protein som är lätt att ta med sig och använda vid behov, till exempel efter träning eller som ett mellanmål.

Visste du att vår Protein Power innehåller 80% ekologisk hampa- & ärtprotein? Läs mer här.

Generellt behöver de flesta människor en viss mängd protein i sin kost för att bibehålla hälsa och välbefinnande. Hur mycket protein som behövs beror på faktorer som ålder, kön, vikt, aktivitetsnivå och hälsa. Det är alltid bäst att tala med en läkare eller en näringsrådgivare för att bestämma din specifika proteinbehov.

 

Källor:

Svenska Livsmedelsverket. (2021). Protein, Chiafrön, Nötter och frön, Ägg

Naturskyddsföreningen. (2021). Hampaprotein. 

Ekoweb. (2021). Ärtprotein – en trendig proteinkälla.

Tillbaka till blogg
 • Detox Bowl

  Kuren för ditt välmående

  72-timmars detox-kuren är till för att ge din kropp en chans att återhämta sig genom att äta lättsmält och renande mat. Recepten består av gröna drinkar, smoothies, sallader och våra superfood-blandningar
  Detox Deluxe, Berry Beautiful och Belly Boost

  Läs mer om kuren 
 • Hälsokuren

  Kuren för ett starkare jag

  5-Dagar Må-Bra-Kuren är till för att ge din kropp en chans att återhämta sig genom att äta lättsmält och renande mat. Recepten består av ren och näringsrik mat i form av gröna drinkar, smoothies, sallader och våra superfood-blandningar
  Health Haven, Berry Beautiful och Protein Power

  Läs mer om kuren 

Bästsäljare