Känner du dig stressad i din vardag?

Känner du dig stressad i din vardag?

I dagens samhälle är det vanligt att människor lever i konstant stress och press. Vi strävar efter att vara produktiva och effektiva, men åsidosätter inte tid för återhämtning. 

 

När uppstår stress? 

Stress är en naturlig reaktion på påfrestningar och utmaningar i livet. En viss nivå av stress kan vara motiverande och hjälpa oss att prestera bättre. Blir stressen däremot intensiv och långvarig kan de leda till hälsoproblem både fysiskt och psykiskt. (1)

Stress är en naturlig överlevnadsinstinkt hos människan som har funnits i tusentals år. Ursprungligen var den främst avsedd för att öka fysisk aktivitet. Idag upplever vi stress i andra situationer, men kroppen reagerar fortfarande på samma sätt genom fight or flight.

Vad händer i kroppen när vi stressar?  

När hjärnan uppfattar en situation som hotfull skickas en signal till det sympatiska nervsystemet, som kontrollerar kroppsliga funktioner som andning, puls och blodtryck, sådant som inte kan påverkas medvetet av individen själv. (2) 

Kortisol är ett hormon som frisätts som svar på stress. Det är en del av kroppens naturliga reaktion på faror och hot. Vid långvarig stress kan nivåerna av kortsol vara förhöjda under långa perioder, vilket kan leda till negativa effekter på hälsan, som sämre immunförsvar, sömn, minne och humör. (3)

Att stressa någon gång ibland är således ofarligt, om du dessvärre upplever din vardag som stressig bör du se över vad som stressar dig och hur du kan motverka stressen och på så vis finna ett lugn i din vardag. Nedan följer 5 tips som kan vara till hjälp vid stresshantering. 


5 tips för hur du kan hantera stress i din vardag 

1. Sova ordentligt:

Att få tillräckligt med sömn är avgörande för att hantera stress på ett hälsosamt sätt eftersom sömnen har en direkt påverkan på vårt fysiska och mentala välbefinnande. När vi inte sover tillräckligt utsätts kroppen för en ökad stressnivå, eftersom den inte får den återhämtning den behöver. Det kan resultera i en ökad produktion av stresshormoner, som exempelvis kortisol. En god natts sömn bör vara mellan 7 till 9 timmars sömn. (5)

Genom att prioritera god sömn kan vi bidra til att minska stressnivåerna i kroppen och på så vis förbättra förmågan att hantera stress på ett hälsosamt sätt. 

2. Varierad kost

Genom att inkludera vitaminer, mineraler, proteiner, med flera ämnen i kosten kan vi hantera stress och känna oss mer balanserad och lugn. En balanserad kost är viktig vid stresshantering, eftersom den ger kroppen de näringsämnen den behövs för att fungera optimalt och det bidrar till att stressnivåerna minskar och välbefinnande ökar på långt sikt.

Det viktigaste är att prioritera näringsrika ordentliga måltider varje dag, men det kan ibland vara svårt, särskilt för den som upplever stress. Vår produkt Hormone Harmony är en blandning av ekologiska superfoods som stödjer kroppens hormonnivåer. Du kan enkelt blanda i den i din smoothie, yoghurt, gröt, men även lunch eller middag, ombud vill ge dig själv och din kropp en liten extra boost. Hormone Harmony innehåller bland annat Ashwaganda och Maca, vilka båda hjälper till att balansera kroppen vid stress med. (7)

3. Vardaglig motion

När vi motionerar frigörs endorfiner i kroppen, vilket är naturliga kemikalier som fungerar som smärtstillande och ger en känsla av välbefinnande. Dessa endorfiner kan hjälpa oss minimera stress, samt förbättra vår sinnesstämning.

Att inkludera vardaglig motion kan hjälpa till att bryta mönster och tankar som kan bidra till stress, små förändringar som att ta promenader eller cykla till jobbet istället för att ta bilen kan hjälpa mycket. Alltså, genom att prioritera fysisk aktivitet i vardagen kan välbefinnandet öka och vi kan hantera stressen på ett mer effektivt sätt. 

4. Gå ut i naturen 

Frisk luft kan ha en avkopplande effekt på sinnet, när vi spenderar tid utomhus och andas in frisk luft aktiveras våra sinnen på ett annorlunda sätt jämfört med när vi befinner oss inomhus. Att glömma bort alla krav och ge sig ut på en promenad, eller sitta ute i naturen skapar en sinnesfrid som kan minska stressen.

Dofterna, ljuden, alla intryck från naturen kan ha en lugnande och avkopplande effekt på vårt sinne, och på så vis minska stress. 

5. Prioritera & planera

Sammanfattningsvis handlar stresshantering i grund och botten om att hitta en balans som gör att du känner dig tillfredsställd med ditt liv. Genom att utveckla strategier för stresshantering, såsom frisk luft, varierad kost och ordentlig sömn kan stress förebyggas. 

 

Källor: 

(1) 1177.se, "Stress"
https://www.1177.se/Stockholm/liv--halsa/stresshantering-och-somn/stress/

(2) Hjärnfondenn.se, "Vad händer i kroppen när vi stressar 
https://www.hjarnfonden.se/stress-vad-ar-det/ 

(3) Medicalnewstoday.com, "Why stress happens and how to manage it", publicerad 27 oktober 2023, skriven av Adam Felman
https://www.medicalnewstoday.com/articles/145855

(4) Bannerhealth.com, "How sleep can effect stress", publicerad 28 februari 2019
https://www.bannerhealth.com/healthcareblog/teach-me/how-sleep-can-affect-stress

 

Tillbaka till blogg
 • Detox Bowl

  Kuren för ditt välmående

  72-timmars detox-kuren är till för att ge din kropp en chans att återhämta sig genom att äta lättsmält och renande mat. Recepten består av gröna drinkar, smoothies, sallader och våra superfood-blandningar
  Detox Deluxe, Berry Beautiful och Belly Boost

  Läs mer om kuren 
 • Hälsokuren

  Kuren för ett starkare jag

  5-Dagar Må-Bra-Kuren är till för att ge din kropp en chans att återhämta sig genom att äta lättsmält och renande mat. Recepten består av ren och näringsrik mat i form av gröna drinkar, smoothies, sallader och våra superfood-blandningar
  Health Haven, Berry Beautiful och Protein Power

  Läs mer om kuren 

Bästsäljare