5 tips på kost som lindrar symtom på klimakteriet

5 tips på kost som lindrar symtom på klimakteriet

Visste du att de flesta kvinnor kommer in i klimakteriet mellan 45-55 år, och tyvärr är många oförberedda på förändringen som sker i kroppen, förrän man börjar uppleva symptom som kan uppstå ex. humörsvängningar, svettningar, viktuppgång, minskad sexlust etc?

Det varierande från kvinna till kvinna hur mycket besvär man har vid klimakteriet. Men det finns metoder att lindra olika symtom, här har vi samlat matnyttig information och tips:

Mat som kan lindra symtomen på klimakteriet

  1. Ät mer frukt och grönsaker. Dessa livsmedel är rika på viktiga vitaminer, mineraler och antioxidantier så som superfood ex. Detox Deluxe (hjälper kroppen att rensa ut lagrade toxiner) & Hormone Harmony (bidrar till att bibehålla normal hormonbalans), som kan hjälpa till att bibehålla normala nivåer i klimakteriet. 
  2. Ät mer kalciumrik mat. Kalcium är viktigt för att förebygga benskörhet, som kan öka under klimakteriet på grund av östrogenbrist. Sesamfrön, persilja, hasselnötter är t.ex bra källor till kalcium.
  3. Ät mat som är rik på D-vitamin. D-vitamin är nödvändigt för att kroppen ska kunna absorbera kalcium och kan också hjälpa till att förebygga benskörhet. Möjliga källor till D-vitamin inkluderar tex fet fisk och vild svamp och D-vitaminberikade produkter.  
  4. Ät mat som är rik på phytoöstrogener. Dessa är östrogenliknande ämnen som finns i växtbaserade livsmedel och kan hjälpa till att lindra symtomen på klimakteriet. Mat som innehåller dessa är t.ex. linfrön, fänkål, blåbär, tranbär, vinbär, plommon, äpplen, dadlar, kål, bönor och linfröolja.
  5. Undvik mat som är rik på fett, socker och salt. Dessa livsmedel kan bidra till att förvärra symtomen på klimakteriet och öka risken för hjärtsjukdomar och andra hälsoproblem.

Vad är det och när inträffar klimakteriet?

Klimakteriet är den tid då kvinnors reproduktiva system gradvis avslutar sin funktion, vilket vanligtvis inträffar någon gång mellan 45 och 55 års ålder. Detta kan leda till en rad symptom, inklusive:

  • Hormonförändringar: Som en följd av att östrogenproduktionen minskar, kan kvinnor uppleva svettningar, hetta vallningar, förändringar i hud och hår, och ökad risk för hjärtsjukdomar och osteoporos (benskörhet).
  • Emotionella förändringar: Många kvinnor upplever ändringar i sin humör och känslomässiga balans under klimakteriet, inklusive ångest, depression och irritabilitet.
  • Fysiska förändringar: Kvinnor kan också uppleva förändringar i deras sekretioner, sexuella funktioner, och urin- och tarmfunktioner under klimakteriet.

Klimakteriet kan delas in i tre olika faser

  • Premenopaus: Detta är den första fasen av klimakteriet, då östrogenproduktionen minskar och menstruationerna kan bli oregelbundna. Dessa symtom kan börja uppträda upp till tio år före den sista menstruationen.
  • Menopaus: Detta är den tid då den sista menstruationen har inträffat och östrogenproduktionen har upphört helt. Detta inträffar vanligtvis någon gång mellan 45 och 55 års ålder.
  • Postmenopaus: Detta är den fas som inträffar efter den sista menstruationen, och östrogenproduktionen har upphört helt. Symtomen på klimakteriet kan fortgå under denna fas och kan inkludera hormonrelaterade sjukdomar såsom osteoporos och hjärtsjukdomar.

Vad kan du göra för att lindra symtomen på klimakteriet?

  • Prata med en läkare eller gynekolog om symptom och behandlingsmöjligheter. Det finns många behandlingsalternativ som kan hjälpa till att lindra symptom på klimakteriet.
  • Ät superfood, öka intaget av kalcium och D-vitamin. Detta kan hjälpa till att förebygga benskörhet och andra hälsoproblem som kan uppstå under klimakteriet.
  • Träna regelbundet. Motion kan hjälpa till att förbättra humöret, minska stress och hjälpa till att hålla vikten i schack.
  • Använd kylklampar eller kylpads vid hetta vallningar. Dessa kan hjälpa till att lindra de plötsliga hettan och svettningarna som kan uppstå under klimakteriet.
  • Pröva olika stressreducerande aktiviteter såsom avslappning, meditation eller yoga för att hantera emotionella förändringar under klimakteriet.

 

 

 

Källor:

1177 Vårdguiden. (n.d.). Klimakteriet.

Vårdguiden. (n.d.). Klimakteriet – vad kan du göra själv?  

Mayo Clinic. (n.d.). Menopause diet: 10 foods to eat and avoid.  

Tidskrifter som "Journal of Nutrition", "Journal of Medicinal Food", "Phytotherapy Research", "Menopause"

 


 

Tillbaka till blogg
  • Detox Bowl

    Kuren för ditt välmående

    72-timmars detox-kuren är till för att ge din kropp en chans att återhämta sig genom att äta lättsmält och renande mat. Recepten består av gröna drinkar, smoothies, sallader och våra superfood-blandningar
    Detox Deluxe, Berry Beautiful och Belly Boost

    Läs mer om kuren 
  • Hälsokuren

    Kuren för ett starkare jag

    5-Dagar Må-Bra-Kuren är till för att ge din kropp en chans att återhämta sig genom att äta lättsmält och renande mat. Recepten består av ren och näringsrik mat i form av gröna drinkar, smoothies, sallader och våra superfood-blandningar
    Health Haven, Berry Beautiful och Protein Power

    Läs mer om kuren 

Bästsäljare