Kostens påverkan på vårt psykiska mående

Kostens påverkan på vårt psykiska mående

Visste du att kosten vi äter, har en stor påverkan på hur vi mår? 

En balanserad tarmflora är viktig för ditt mentala mående. Mage och tarm skickar signaler till hjärnan som påverkar humöret. Därför är det viktigt vad vi stoppar i oss, och väljer mat som får oss att må bra.

Lyckohormonet Serotonin

En stor del av hormonet serotonin bildas i tarmen - hela 90%. Serotonin är en signalsubstans som styr vårt humör och våra känslor. 

Brist på serotonin kan kopplas till nedstämdhet, depression, dåligt humör och ångest. 

Varför väljer vi den mat vi gör?

Vilken sinnesstämning vi är i kan ha stor påverkan på matval vi gör. Om vi är stressade vill kroppen ha snabb energi, helst socker och feta kolhydrater. Vad som sker då är att kroppen får ett dopamin-påslag och blodsockret får en snabb höjning, som sedan sjunker lika snabbt.

Äter vi istället långsamma kolhydrater, protein & fibrer - får vi en mer stabil energinivå och längtan efter det snabba dopaminet upplevs inte lika starkt.  

Tre kost- och matvanor som kan få dig att må bättre:

1. Börja dagen med ett glas citronvatten eller en Superfood drink med Belly Boost Det sätter igång systemet och skapar balans i mage och tarm och ger bra dos vitaminer.

2. Tarmhälsan påverkar humöret. Ät en varierad kost så att du får i dig olika vitaminer och mineraler - ett bra tips är att tänka att du ska äta i regnbågens färger och gärna minst 70%.

3. Ät mycket av livsmedel rika på tryptofan, som banan, havregryn frön och nötter - tryptofan krävs för att bilda lyckohormonet serotonin.

Tillbaka till blogg
 • Detox Bowl

  Kuren för ditt välmående

  72-timmars detox-kuren är till för att ge din kropp en chans att återhämta sig genom att äta lättsmält och renande mat. Recepten består av gröna drinkar, smoothies, sallader och våra superfood-blandningar
  Detox Deluxe, Berry Beautiful och Belly Boost

  Läs mer om kuren 
 • Hälsokuren

  Kuren för ett starkare jag

  5-Dagar Må-Bra-Kuren är till för att ge din kropp en chans att återhämta sig genom att äta lättsmält och renande mat. Recepten består av ren och näringsrik mat i form av gröna drinkar, smoothies, sallader och våra superfood-blandningar
  Health Haven, Berry Beautiful och Protein Power

  Läs mer om kuren 

Bästsäljare