Ät dig frisk med våra 7 bästa tips!

Ät dig frisk med våra 7 bästa tips!

De flesta svenskar äter inte hälsosamt nog och hela 8 av 10 äter för lite frukt och grönt. Insikten om att vi kan äta oss till en bättre hälsa var anledningen till att vi startade Superfood & berries. Maria, en av grundarna av Superfood & berries hade då ätit sig frisk från en lång rad kroniska sjukdomar. Här kommer våra 7 bästa råd för dig som vill börja leva ett mer hälsosamt liv. 

 

 

 1. Ät mer frukt och grönt – gärna i regnbågens färger
  Låt regnbågens alla färger inspirera dig, när du väljer grönsaker och frukt. Ät efter hela färgpaletten så får du i dig olika typer av antioxidanter, fibrer, vitaminer och mineraler. Äter man mycket grönsaker och frukt minskar risken för bland annat fetma, hjärt- och kärlsjukdom och vissa typer av cancer. Det är bra att äta minst 500 gram om dagen. Det motsvarar till exempel två generösa nävar grönsaker, rotfrukter och baljväxter och två frukter. Superfood är mat med extremt högt näringsinnehåll och ett enkelt sätt att få i sig bra och varierad näring. Här kan du läsa mer om våra färdiga superfood-blandningar.

 2. Drick en smoothie om dagen
  Att dricka en smoothie dagligen är ett utmärkt knep för att få i sig massor av näringsämnen på ett enkelt sätt. Tänk på det här: Hur sannolikt är det att du t.ex. äter en hel skål spenat, ett äpple, en dl blåbär och en banan till fikapausen? Allt detta kan du lätt stoppa i en mixer, och med råge få ditt dagliga rekommenderade dagliga intag av frukt och grönsaker. Här hittar du våra allra bästa smoothie-recept.  3. Skippa raffinerat socker och gluten
  Socker innehåller ingen näring men rubbar blodsockerbalansen, något som kan leda till inflammation. När det gäller glutenprotein så saknar vi människor (och har alltid gjort) det enzym i magen som bryter ner gluten i enskilda aminosyror. Och det är på grund av detta som man tror att problem kan uppstå. När det osmälta glutenproteinet ligger kvar i tarmen kan ett annat protein bildas som heter zonulin. Zonulinet bidrar i sin tur genom en mycket komplicerad process att tarmslemhinnan luckras upp så att det blir små hål ut mot blodomloppet. Genom dessa hål kan sedan gluten och andra mikroorganismer som virus, gifter, tillsatser, bakterier och svamp ta sig ut i blodet och orsaka immunrelaterade sjukdomar. Fenomenet kallas i dagligt tal för läckande tarm. Och det är här vi hittar den stora orsaken till varför gluten orsakar sjukdom.

 4. Välj rätt fett
  Ta bort de billiga hushållsoljorna och välj bra fetter. Med svenska matvanor, där en stor del av fettet kommer från mejeriprodukter som ost, mjölk, fil, crème fraiche och smör, är det lätt att få i sig för mycket mättat fett och för lite fleromättat fett. De flesta skulle behöva minska på det mättade och öka på det fleromättade och enkelomättade fettet. De fetter vi bör äta mer av finns till exempel i fisk, rapsolja, olivolja och nötter.

 5. Ät ren kost utan onaturliga tillsatser
  ”Clean Eating” har blivit ett omtalat begrepp både i USA och andra delar av världen. Det står för enkel och välbalanserad kost med rena ingredienser. Att "äta clean" innebär att man äter ren och näringsrik mat, väljer bort processad näringsfattig mat och väljer naturliga, ekologiska råvaror utan tillsatser. Ta för vana att läsa innehållsförteckningen i mataffären och välj naturliga alternativ utan tillsatser. 6. Gör något som gör dig glad varje dag
  Det vi äter påverkar vår mentala hälsa, men även det omvända är viktigt att komma ihåg. Mår du psykiskt bra så stärker du din motståndskraft mot kardiovaskulära sjukdomar, du sänker blodtrycket, sover bättre, har och har lättare att bibehålla en hälsosam vikt. Det är därför viktigt att ta hand om dig själv och göra något som dig glad, varje dag.

 7. Rör på dig minst 30 min om dagen
  Rör man sig minst 30 minuter varje dag löper man mindre risk för sjukdomar som typ 2-diabetes, benskörhet, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancerformer. Att sitta stilla flera timmar i sträck ökar däremot risken för dessa sjukdomar. Det gäller även för den som tränar.

 

Vill du ha hjälp med att komma igång ett mer hälsosamt liv?

 

Nyfiken på att läsa mer? Här kommer tips på artiklar att djupdyka i.  

 

 

Tillbaka till blogg
 • Detox Bowl

  Kuren för ditt välmående

  72-timmars detox-kuren är till för att ge din kropp en chans att återhämta sig genom att äta lättsmält och renande mat. Recepten består av gröna drinkar, smoothies, sallader och våra superfood-blandningar
  Detox Deluxe, Berry Beautiful och Belly Boost

  Läs mer om kuren 
 • Hälsokuren

  Kuren för ett starkare jag

  5-Dagar Må-Bra-Kuren är till för att ge din kropp en chans att återhämta sig genom att äta lättsmält och renande mat. Recepten består av ren och näringsrik mat i form av gröna drinkar, smoothies, sallader och våra superfood-blandningar
  Health Haven, Berry Beautiful och Protein Power

  Läs mer om kuren 

Bästsäljare