10 livsmedel för en normal hjärnhälsa och kognitiv funktion

10 livsmedel för en normal hjärnhälsa och kognitiv funktion

Hjärnan är vårt kraftverk, vårt kontrollcenter när det kommer till att utföra komplexa uppgifter och fatta beslut. Att hålla vår hjärna i god form är avgörande för att upprätthålla en hälsosam och balanserad livsstil. Förutom mental stimulans och regelbunden träning kan vi också dra nytta av naturens skafferi genom att inkludera livsmedel som är kända för att främja hjärnhälsa. I denna bloggpost kommer vi att fokusera på några av dessa livsmedel och undersöka varför de kan vara fördelaktiga för vår hjärna.

Röbeta

 1. Rödbeta - Naturens egna prestationsförstärkare: Rödbeta är inte bara en färgstark rotgrönsak utan också en fantastiskt bra allierad för hjärnan. Rödbetor är rika på antioxidanter och naturliga kväveoxider, vilka kan förbättra blodflödet till hjärnan och öka syretillförseln. Detta kan hjälpa att bibehålla en kognitiv funktion. 
 2. Moringa - Kraftpaketet från naturen: Moringa, även känd som "Mirakelträdet", är känt för sin näringstäthet och förmåga att stötta kroppens övergripande hälsa. Detta superlivsmedel är rikt på antioxidanter, vitaminer och mineraler som är viktiga för hjärnans normala funktioner. Forskning tyder också på att moringa kan stötta våra kognitiva förmågor.
 3. Lion's Mane - Den smarta svampen: Lion's Mane-svampen, även känd som "Hjärnsvampen", är en fascinerande organism som har använts inom traditionell österländsk medicin i århundraden. Den innehåller föreningar som kan fse till att bibehålla produktion av nervtillväxtfaktorer i hjärnan. Dessa egenskaper kan hjälpa till att bibehålla ett bra minne, koncentration även vid äldre dar.
 4. Äpple - En knaprig hjärnboost: "En äpple om dagen håller doktorn borta" - ett gammalt ordspråk som har en grund i verkligheten. Äpplen är rika på antioxidanter och flavonoider, vilka har visat sig kunna hjälpa till att bibehålla hjärnhälsan. Dessutom innehåller äpplen vitamin C och quercetin, som är fördelaktiga för hjärnans hälsa.
 5. Blåbär - Dessa färgstarka bär är fullpackade med antioxidanter och polyfenoler som hjälper till att bibehålla kommunikationen mellan hjärncellerna och stötta minnesfunktionen  Regelbunden konsumtion av blåbär har också kopplats till bibehållen god inlärning och kognitiva förmågor.
 6. Svartpeppar - Krydda upp din hjärna: Svartpeppar är en krydda som vi kanske inte tänker på som en hjärnvänlig ingrediens, men den har faktiskt några intressanta fördelar för hjärnan. Svartpeppar innehåller en förening som kallas piperin, som kan stötta absorptionen av andra näringsämnen och öka deras effektivitet i kroppen. Genom att öka näringsupptaget kan svartpeppar stötta hjärnans funktion och främja en sund kognitiv utveckling.
 7. Avokado - Hjärnhälsa i en grön frukt: Avokado är inte bara läckert, det är också en kraftfull källa till hälsosamma fetter. Den är rik på enkelomättade fetter som kan främja normal hjärnhälsan genom att bidra till bra kolesterolnivåer och normalt blodflöde till hjärnan. 
 8. Nötter och frön - nötter och frön, som valnötter, mandlar, linfrön och chiafrön, är små kraftpaket med näringsämnen som gynnar hjärnan. De är rika på omega-3-fettsyror, antioxidanter, vitaminer och mineraler som kan stötta kognitiva funktioner och skydda hjärncellerna. Att inkludera en handfull nötter och frön i din kost regelbundet kan ge en hälsosam dos av hjärnvänliga näringsämnen.
 9. Grönkål - Grönkål är en näringsrik bladgrönsak som kan ge en mängd fördelar för hjärnhälsan. Den är rik på antioxidanter, inklusive karotenoider och flavonoider, som är bra för hjärnan. Grönkål innehåller också omega-3-fettsyror, vitaminer och mineraler som kan bidra till normala kognitiva funktioner och främja en sund hjärnfunktion.
 10. Mörk choklad - Mörk choklad, med högt kakaoinnehåll, innehåller antioxidanter och flavonoider som kan bidra till normalt blodflöde till hjärnan, stötta ett glatt humör och bibehållna normala kognitiva förmågor. Men kom ihåg att välja mörk choklad med minst 70% kakao för att få de bästa fördelarna och begränsa intaget till måttliga mängder.

Genom att inkludera dessa tio livsmedel i din kost kan du ge din hjärna en hälsosam och näringsrik boost. Dock kom ihåg att en balanserad kost, regelbunden fysisk aktivitet och god sömn är viktiga komponenter för att upprätthålla normal hjärnhälsa.

Vår superfoodmix Magic Mind innehåller rödbeta, moringa, lion's mane, äpple, blåbär och svartpeppar, vilket bidrar till att upprätthålla hjärnans normala kognitiva funktioner; fokus, minne och koncentration.

Så ta hand om din hjärna genom att välja rätt livsmedel och göra hälsosamma val varje dag!

 

Källor: 

 1. Livsmedelsverket 
 2. Hjärnfonden 
 3. Effects of Beetroot Juice Supplementation on Cognition, Olfaction, and Cardiovascular Function in Older Individuals. 
 4. Moringa oleifera: A review on nutritive importance and its medicinal application.
 5. Lion's Mane, Hericium erinaceus and Tiger Milk, Lignosus rhinocerus (Higher Basidiomycetes) Medicinal Mushrooms Stimulate Neurite Outgrowth in Dissociated Cells of Brain, Spinal Cord, and Retina: An In Vitro Study.
 6. Apple phytochemicals and their health benefits.
 
  Tillbaka till blogg
  • Detox Bowl

   Kuren för ditt välmående

   72-timmars detox-kuren är till för att ge din kropp en chans att återhämta sig genom att äta lättsmält och renande mat. Recepten består av gröna drinkar, smoothies, sallader och våra superfood-blandningar
   Detox Deluxe, Berry Beautiful och Belly Boost

   Läs mer om kuren 
  • Hälsokuren

   Kuren för ett starkare jag

   5-Dagar Må-Bra-Kuren är till för att ge din kropp en chans att återhämta sig genom att äta lättsmält och renande mat. Recepten består av ren och näringsrik mat i form av gröna drinkar, smoothies, sallader och våra superfood-blandningar
   Health Haven, Berry Beautiful och Protein Power

   Läs mer om kuren 

  Bästsäljare